2018-tól a külföldön dolgozó magyarok is megkaphatják a magyarországi anyasági támogatást!

loading…2018-tól a határon túli magyarok is megkaphatják a magyarországi anyasági támogatást

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára április 26-án, budapesti sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy kiterjesztik az anyasági támogatásra jogosultak körét.

Novák Katalin államtitkár (Fotó: MTI)

Az államtitkár közlése szerint a juttatást 2018 januárjától megkaphatják a határon túli magyar állampolgárok, az ideiglenesen külföldön tartózkodók, valamint azok is, akiknek a gyermeke külföldön születik meg. Novák Katalin hangsúlyozta: az egyszeri, 64 125 forintra ők is jogosulttá válnak, amennyiben gyermeküket a magyar rend szerint anyakönyveztetik.

Az államtitkár szerint ezzel szeretnék a „magyar-magyar köldökzsinórt tovább erősíteni” és azoknak is támogatást adni, akik éppen külföldön vállalnak gyermeket. A családtámogatási ellátások közül az anyasági támogatásról szóló tájékoztatást az Országos Nyugdíj biztosítási Főigazgatóság honlapja alapján állítottuk össze.

Az anyasági támogatás összege

Az anyasági támogatás gyermekenként egyszer igényelhető és alanyi jogon jár minden édesanyának. A juttatás összege 64 125 forint, ikergyermekek esetén 85 500 forint. Az anyasági támogatás a szülést követő hat hónapon belül benyújtott igény esetén illeti meg a jogosultat.

Jogosultság

Anyasági támogatásra jogosult a szülést követően
– az a nő, aki várandóssága alatt legalább négy alkalommal várandósgondozáson vett részt;
– az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték;
– a gyám, ha a gyermek a születését követően hat hónapon belül – jogerős határozat alapján – a gondozásába kerül.

Nem jár anyasági támogatás, ha
– a szülők a gyermek születését megelőzően nyilatkozatban hozzájárultak a gyermek örökbefogadásához;
– a megszületett gyermek a gyámhatóság jogerős határozata alapján családból kikerülést eredményező gyermekvédelmi gondoskodásban részesül.

Az anyasági támogatás iránti kérelem benyújtása

Novák Katalin a sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, hogy a határon túli igénylések benyújtásában várhatóan a konzulátusok fognak közreműködni. A részletszabályokat ezt követően fogják kidolgozni, de szeretnék az adminisztratív terheket a legalacsonyabbra szorítani.

Az anyasági támogatási kérelem benyújtása az anyaországban egy formanyomtatvány kitöltésével történik és az igénylő a lakóhelye szerint illetékes megyeszékhely járási hivatalában adhatja be.

Forrás: Enter Könyvelő Iroda >>

RSS Enter Könyvelő Iroda – Könyvelő, Könyvelés, Adótanácsadás, Cégalapítás

 • Figyelem! - Jön az elmúlt 20 év legnagyobb adatvédelmi változása, az Ön cégét is érinti?! április 26, 2018
  Figyelem! - Jön az elmúlt 20 év legnagyobb adatvédelmi változása, az Ön cégét is érinti?! tovább
  Solarnet
 • GDPR uniós adatvédelem – Új adatvédelmi szabályzat április 18, 2018
  “Új korszak kezdődik május végén” tovább
  Solarnet
 • Megtévesztési kísérlet gazdálkodó szervezetek terhére március 13, 2018
  2017-ben már a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelzést kapott egy gazdálkodó szervezettől érkezett megtévesztési kísérletről, mely alapján tájékoztattuk is erről a térség vállalkozásait. Most az MKIK ismét egy nagyon hasonló magatartásról kapott jelzést. Vigyázzanak: megtévesztési kísérlet! tovább
  Solarnet
 • Nem lehet viccelni a határidőkkel március 1, 2018
  A jövőben az adóhatóság rá lesz kényszerítve, hogy komolyan vegye a határozathozatalra nyitva álló törvényi határidőket, ugyanis a túllépés esetén nem róható ki adóbírság a cégekre. Az adózói oldalon viszont az észrevételek benyújtására kell különösen ügyelni a szigorú határidők miatt. tovább
  Solarnet
 • Hogyan lehet a személyi jövedelemadó 1 százalékáról rendelkezni 2018-ban? február 22, 2018
  A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget teremt arra, hogy a magánszemélyek a jövedelemadójuk meghatározott részéről a külön törvény szabályai szerint rendelkezzenek, így adójuk egy része az általuk megjelölt civil és/vagy egyházi kedvezményezettekhez, költségvetési előirányzatokhoz kerüljön. Fontos azonban kiemelni, hogy amennyiben valaki nem rendelkezik az 1 százalékáról, adójának ez a része nem vész el, hanem a […]
  Solarnet

Legutóbbi bejegyzések
loading…